Τοποθεσία

Ανακαλύψτε τη Σάμο

Η κεντρική θέση του Samos City Hotel μετατρέπει το ξενοδοχείο σε ένα ιδανικό ορμητήριο για να ανακαλύψετε τους θησαυρούς του νησιού. Η Σάμος, το νησί του Πυθαγόρα, είναι πλούσια σε αξιοθέατα και ιστορικούς χώρους που αντικατοπτρίζουν την ιδιαίτερη ιστορία και τον πολιτισμό του νησιού. Πέρα από τα θρυλικά μνημεία της, μερικά από τα οποία έχουν αναδειχθεί σε μέρη παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO, η Σάμος διαθέτει αμμουδερές παραλίες με κρυστάλλινα νερά, καταπράσινες διαδρομές, επιβλητικά μοναστήρια, βουνά και πεζοπορικά μονοπάτια. Η περιήγηση στην τοποθεσία μας, το Βαθύ, προσφέρει μια αυθεντική εμπειρία εξερεύνησης της τοπικής κουλτούρας και της παραδοσιακής αρχιτεκτονικής. Κατασκευασμένη αμφιθεατρικά στο βάθος του κόλπου, η πόλη διαθέτει πλατείες, αξιόλογα κτήρια και ιστορικά μνημεία. Ανακαλύψτε όλα όσα προσφέρει η Σάμος, ξεκινώντας από το Samos City Hotel, το ιδανικό καταφύγιο για αξέχαστες διακοπές στο νησί της Σάμου.

Τοποθεσία

Δραστηριότητες & Αξιοθέατα

Αρχαιολογικοί Χώροι

Κατά την επίσκεψή σας στη Σάμο, μην παραλείψετε να επισκεφθείτε τον Αρχαιολογικό Χώρο του Πυθαγόρειου, όπου βρίσκεται ένα από τα πιο εντυπωσιακά θαύματα της αρχαιότητας: το Ευπαλίνειο Όρυγμα. Αυτό το θαυμάσιο έργο, κατασκευασμένο από τον μηχανικό Ευπαλίνο (6ος αιώνας π.Χ.), χρησίμευε για την ύδρευση της αρχαίας πόλης μέσω μιας σήραγγας μήκους 1.036 μέτρων. Επιπλέον, η Σάμος θεωρείται η γενέτειρα της θεάς Ήρας, και το Ιερό της στο Ηραίο είναι το μεγαλύτερο του αρχαίου κόσμου. Αυτός ο σημαντικός αρχαιολογικός χώρος περιλαμβάνει τον εντυπωσιακό ναό της Ήρας, γνωστό και ως Κολώνα, με τον μοναδικό σταθερό κίονα που παραμένει όρθιος σήμερα, καθώς και τον μεγάλο βωμό και την ιερή οδό που οδηγούσε από την πόλη, το σημερινό Πυθαγόρειο, στο ιερό. Το Πυθαγόρειο και το Ηραίο συγκαταλέγονται από το 1992 στα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO. Στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Σάμου, θα ανακαλύψετε εκθέματα από το Ηραίο, καθώς και τον εντυπωσιακό υπερμεγέθη Κούρο του Λευκία (ύψους 5 μέτρων), που χρονολογείται από το 580 π.Χ.

Βυζαντινή ιστορία, Μοναστήρια και εκκλησίες

Η Σάμος είναι γνωστή και για τον πλούτο της σε βυζαντινά μνημεία, εκκλησίες και μοναστήρια που αντιπροσωπεύουν την πνευματική κληρονομιά του νησιού. Το μοναστήρι της Ζωοδόχου Πηγής, επίσης γνωστό ως Αγία Αιλιώτισσα, εντυπωσιάζει με την αρχιτεκτονική του, ενώ το μοναστήρι της Αγίας Ζώνης με τη βιβλιοθήκη του, το μοναστήρι του Τιμίου Σταυρού με τον εντυπωσιακό θρόνο του, και η εκκλησία της Παναγίας της Σαραντασκαλιώτισσας, που είναι χτισμένη στην είσοδο της σπηλιάς του Πυθαγόρα, είναι μονό μερικά από τα μέρη που αξίζει να επισκεφθείτε. Η Παναγία Βροντιανή, το παλιότερο μοναστήρι του νησιού βρίσκεται σε υψόμετρο 480 μ. και σε απόσταση 2 χλμ. από τους Βουρλιώτες, ενώ η Παναγία Σπηλιανή, κοντά στο Ευπαλίνειο Όρυγμα, προσφέρει πανοραμική θέα στο Πυθαγόρειο. Το Εκκλησιαστικό Βυζαντινό Μουσείο της Σάμου, που στεγάζεται στο μητροπολιτικό μέγαρο, φιλοξενεί συλλογή έργων αργυροχρυσοχοΐας, χρυσοκεντητά έργα και εικόνες από τη βυζαντινή περίοδο της Σάμου.

Οινοποιοία: Μια μακρά παράδοση

Η Σάμος, με την πλούσια ιστορία της στην οινοποιία, είναι ένας πραγματικός παράδεισος για τους λάτρεις του κρασιού. Η παράδοση της καλλιέργειας αμπέλου στο νησί ξεκινά από την αρχαιότητα, αλλά το μεγάλο άλμα στην ποιότητα και το κύρος του σαμιακού κρασιού έγινε όταν η ποικιλία σταφυλιών «Μοσχάτο» έφτασε στο νησί τον 16ο αιώνα. Τα σταφύλια «Μοσχάτο» καλλιεργούνται στις πλαγιές του όρους Άμπελος. Στη θέση Μαλαγάρι, στο νησί της Σάμου, βρίσκεται το Μουσείο Σαμιακού Οίνου, σας προσκαλεί να ζήσετε μια μοναδική εμπειρία οινογνωσίας και να εξερευνήσετε την ιστορία του διάσημου σαμιακού κρασιού. Ο Οινοποιητικός Συνεταιρισμός Σάμου, ένας από τους παλαιότερους και μεγαλύτερους συνεταιρισμούς στην Ελλάδα, παράγει μια εξαιρετική σειρά κρασιών που έχουν αποσπάσει δεκάδες διακρίσεις και βραβεία.

Πεζοπορικές Διαδρομές

Η Σάμος είναι ένας ιδανικός προορισμός για τους λάτρεις της πεζοπορίας και της φυσικής ομορφιάς. Το μεγαλύτερο δίκτυο σηματοδοτημένων πεζοπορικών διαδρομών στην Ελλάδα βρίσκεται στο νησί, με περισσότερα από 240 χιλιόμετρα και 19 μοναδικές διαδρομές για εξερεύνηση. Μια από τις πιο συναρπαστικές διαδρομές είναι εκείνη από το χωριό Ποτάμι προς τις παραλίες Μικρό και Μεγάλο Σεϊτάνι, δύο παραλίες ξακουστές σε ολόκληρο τον κόσμο, με αμμουδιές από ψιλή άμμο, πεντακάθαρα νερά και μικρές σπηλιές.

Περιήγηση στα χωριά

Τα χωριά της Σάμου, τοποθετημένα πάνω σε καταπράσινες πλαγιές προσφέρουν μια μοναδική εμπειρία σε κάθε επισκέπτη. Κάποια από αυτά, όπως η Καλλιθέα, οι Δρακαίοι, οι Κοσμαδαίοι, η Άμπελος, οι Σταυρινήδες, οι Μανωλάτες, τα Κουμέϊκα και η Καστανιά, διατηρούν την αυθεντική αρχιτεκτονική και διαθέτουν στενά πλακόστρωτα σοκάκια, γραφικές πλατείες, όμορφα ταβερνάκια, ενώ κάποια από αυτά προσφέρουν καταπληκτική θέα.

Παραλίες για Κάθε Γούστο

Από το πολυσύχναστο Κοκκάρι στη βόρεια ακτή μέχρι τις ήσυχες παραλίες όπως τα Λεμονάκια, Τσαμαδού, και Τσαμπού, υπάρχει μια παραλία στη Σάμο για κάθε γούστο και προτίμηση. Κοντά στο Καρλόβασι βρίσκεται το Ποτάμι, ενώ στο Βαθύ, η Ψιλή Άμμος και δίπλα της η απέραντη παραλία της Μυκάλης πρωταγωνιστούν. Στη νότια ακτή, ο Κάμπος και παραλίες όπως τα Βοτσαλάκια και η Χρυσή Άμμος είναι πολύ καλές επιλογές με άμμο και κρυστάλλινα νερά. Ο Μαραθόκαμπος και το Ποσειδώνιο διαθέτουν γραφικά λιμανάκια με παραδοσιακές ψαροταβέρνες και κοντινές παραλίες που αξίζει να επισκεφθείτε. Το Λιβαδάκι, βόρεια από το Βαθύ στα 12 χλμ., είναι μια εξωτική μικρή παραλία, που έχει κάτι από Μαλδίβες.

Θαλάσσια Σπορ και Δραστηριότητες

Η Σάμος προσφέρει πολλές δραστηριότητες για τους λάτρεις της θάλασσας και των water sports. Η παραλία Μύκαλη, 8 χιλιόμετρα νότια από το Βαθύ, θα σας εντυπωσιάσει, ενώ ταυτόχρονα προσφέρεται για kite. Οι κρουαζιέρες στις απομονωμένες παραλίες της Σάμου μπορούν να σας προσφέρουν μια μοναδική ευκαιρία να εξερευνήσετε την ακτογραμμή του νησιού και να ανακαλύψετε κρυμμένους θησαυρούς. Αν θέλετε να απολαύσετε τη Σάμο ιππεύοντας ή ποδηλατώντας, υπάρχουν διάφορες επιλογές και διαδρομές που μπορείτε να εξερευνήσετε. Το ξενοδοχείο μας προσφέρει τη δυνατότητα να κάνετε κρατήσεις για κάθε είδους δραστηριότητα, κατόπιν αιτήματος.

Εκλεκτά Τοπικά Προϊόντα

Εκτός από το εκλεκτό κρασί, η Σάμος παράγει το δικό της φημισμένο ελαιόλαδο, αλλά και το δικό της μέλι. Στο νησί θα βρείτε επίσης εξαιρετικό τυρί καθώς και την περίφημη σούμα, ένα απόσταγμα από τα υπολείμματα των συμπιεσμένων σταφυλιών. Μερικές από τις φημισμένες συνταγές είναι τα καμπούνια (φρέσκοι βλαστοί κρεμμυδιών με αυγά), τα μπουρέκια (ζύμη γεμιστή με γλυκιά κολοκύθα και κανέλα), τα γιαπράκια (αμπελόφυλλα γεμιστά με ρύζι), το κεσκέκι (σιγοψημένο κατσικάκι ή χοιρινό κρέας με σιτάρι), οι κατάδες (σαμιώτικοι κουραμπιέδες γεμιστοί με μέλι και καρύδια), το σταρόζουμο (σιτάρι με ταχίνι, αλεύρι και σταφίδες), η ταχινόπιτα αλλά και η μουσταλευριά.

Μην φύγετε από την Σάμο αν δεν…

Login